Gyarapszik Dunaújváros gyalogúthálózata PDF Nyomtatás E-mail

Fokozatosan kiépül Dunaújváros második városközpontja (pontosabban alközpontja) a Pentele és Újpentele városrészek határán, az Aranyvölgyi út, Baracsi út és Magyar út csomópontjánál.

 
Szellemi hídverés - segítendő a vállalkozásokat PDF Nyomtatás E-mail

Megtartotta hagyományos kihelyezett értekezletét - ezúttal Rácalmáson - az ACÉL-HÍD Foglalkoztatási és Térségfejlesztési Program munkaszervezete 2009. szeptember 8-án. Részt vett a rácalmási értekezleten többek között dr. Kálmán András, az ACÉL-HÍD programtanács elnöke is.

 
Innovációs díj: presztízs is PDF Nyomtatás E-mail

Tavaly alakult meg a Kistérségi Innovációs Tanács, amely díjat alapított az innováció terén példát mutató dunaújvárosi és térségbeli vállalkozók valamint főiskolás, egyetemista fiatalok elismerésére. A díj mibenlétéről és feltételeiről sajtótájékoztatót tartott dr. Kadocsa László, a Dunaújvárosi Főiskola általános és tudományos rektor-helyettese, a helyi innovációs tanács társelnöke, Rácz Mária, a városi közgyűlés oktatási bizottságának elnöke, az innovációs pályázatokat elbíráló zsűri elnöke, Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a pályázatbíráló zsűri tagja, Rohonczi Sándor, a Kistérségi Innovációs Tanács titkára, az M8-Dunahíd Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője és Szollár Zsuzsa, a projekt menedzsere.

Ráhangolni a vállalkozókat, hallgatókat
Dr. Kadocsa László a helyi innovációs tanácsnak a díjra vonatkozó döntését indokolva megjegyezte: "igyekszünk a díjjal is innovációra hangolni a térség vállalkozóit, és a leendő vállalkozókat, a hallgatókat". Ami azért sem könnyű, mert most - válsághelyzetben - a cégek túlélésükért küzdenek, érzékeltette a helyzet "másságát" Králik Gyula, a helyi kamara elnöke. Megjegyezte azt is: "erősen kötődöm emocionálisan az innovációhoz", amit meg is indokolt:  hosszú időn át dolgozott a Vasmű Kutatóintézetében. Másik figyelmet érdemlő megjegyzése: "Fél éve ebbe a pozícióba kerülve meglepett, hogy milyen sokszínű Dunaújváros környékének a kis- és középvállalkozási struktúrája". A továbbiakban kiemelte, hogy jó felkészülés lehet a válság utáni időszakra az innovációra való fogadókészség. A zsűri tagjaként arra biztatott mindenkit, hogy bátran pályázzon az innovációs díjra, ha van mivel pályáznia. A részvételben nincs kockázat, a díjazott megjelentetheti honlapján, reklámjaiban megmérettetése eredményét.
Pályázni olyan megvalósult innovációval (új termék, új szolgáltatás, új eljárás létrehozása, piaci bevezetése) lehet, amely az elmúlt két évben realizálódott és eredmény-kimutatása számokkal alátámasztott Diákok, diákcsoportok az elmúlt két évben született és megvalósított, vagy megvalósítás alatt levő innovációs projektötlettel is pályázhatnak..
Kísérletképpen az intézmények is...
Fontos bejelentést tett Rácz Mária zsűrielnök. Az eddig kiírt két kategória (vállalkozások és diákok, vagy diákcsoportok) mellett kísérleti jelleggel intézmények számára is biztosítják a díjra való pályázás lehetőségét. Az innovációs tanács szeretné tudni, hogy az intézmények mennyire innovatívak, ebben a témakörben mit tudnak felmutatni. Kilátásba helyezte  esetlegesen különdíj adását, és azt, hogy a helyi innovációs díjaknak hagyományteremtő szerepük is lehet. Módosult a pályázatok benyújtásának határideje is, 2009. szeptember 30-ról október 16-ra!
Az újító szellemű gondolkodásra, az e téren kiemelkedőt nyújtókat szeretné - jó példaként - ismertté tenni az innovációs szakma. El kell érni, hogy a közgondolkodás az ügyeskedés helyett a teljesítményt értékelje. Ehhez a célhoz járulhat hozzá szerény lehetőségeivel a helyi innovációs díj is, fogalmazott Rohonczi Sándor, az innovációs tanács titkára.
Szó esett a tájékoztatón az egykori újítómozgalom és a ma innovációként ismert fogalom kapcsolatáról is. Hajdan a célszerűség jegyében fogant technológiai változtatásokat általában a műszaki vezetők fejlesztették tovább, olykor szolgálati szabadalommá, értékesítették azt adott esetben más vállalatoknak, esetenként szabadalommá fejlesztették, említett néhány  mozzanatot Králik Gyula a hetvenes-nyolcvanas évek újítómozgalmából. Az innováció az egész folyamatot jelöli a jó elgondolástól a piaci megjelenésig, amihez nem kevés pénz kell. A piacra jutás költségének általában mintegy tíz százaléka szükséges a prototípus elkészítéséhez. Válság idején kevés forrás jut ilyesmire. Dr. Kadocsa László megjegyezte, hogy hajdan elterjedtek - és az újító mozgalomhoz kapcsolódtak - a termelési folyamatok minőségjavító szabályozásai. Japánban például kéthetente közösen megbeszélik, hogy mi volt rossz, vagy jó abban, amit csináltak és ha kell, igazítanak a technológián. Nálunk is lehetne javítani - akár a példa szerint - a hatékonyságon. Az innováció kiterjedhet ilyen irányba is.
Szigorúan bizalmasan...
A Kistérségi Innovációs Tanács a díjra beküldendő pályázatok értékelését pártatlan zsűrire bízta, amely szigorúan bizalmasan kezeli és bírálja el a pályázatokat, javaslatot téve a tanácsnak a díjazandókra. A zsűri elnöke Rácz Mária, titkára dr. Jászka Ernő, a dunaújvárosi többcélú kistérségi társulás munkaszervezetének vezetője, a bizottság tagja Grabarics Gábor, a Grabarics Kft. tulajdonos ügyvezetője, Králik Gyula kamarai elnök és dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház stratégiai igazgatója.
Szollár Zsuzsa is megerősítette, hogy a két díjkategória (Dunaújvárosi Kistérségi Vállalkozói Innovációs Díj, Dunaújvárosi Kistérségi Diák Innovációs Díj) kiegészült a Rácz Mária által említett (intézmények pályázására lehetőséget nyújtó) kategóriával.
Azt is megemlítette, hogy az innovációs tanács döntésének megfelelően a díj egy helyi képzőművész által elkészítendő kis szobor lesz, amit a nyerteseknek a Dunaújvárosi Főiskola tudomány heti rendezvényén, a plenáris ülésen adnak át.
Az innovációs díjjal, a pályázati feltételekkel kapcsolatos információk letölthetők a www.acel-hid.hu honlapról. A pályázat benyújtásához - ha szükséges - segítséget nyújtanak az M8-Dunahíd Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai, akik a 06 25 407-648 telefonszámon érhetők el.

 
Meghívó: Baross pályázati tájékoztató nap PDF Nyomtatás E-mail

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által meghirdetésre került a Baross Gábor Program 2009. évi régiós pályázati felhívásai. A gazdasági válság ellenére is összesen több mint 5 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre dedikáltan a regionális innováció céljainak elősegítésére.

 
Dunaújvárosi közreműködők PDF Nyomtatás E-mail

A gazdaság szereplői, a kisvállalatoktól a nagy szervezetekig, akkor lehetnek tartósan sikeresek, ha képesek gyártmányaikat, technológiájukat, működésüket időnként megújítani, ha a kibontakozást már fékező megoldásokat jobbakkal felcserélni, képesek az innovációra.

 
Nincs másik 50 km-es körön belül! PDF Nyomtatás E-mail

A Szent Pantaleon Kórház fekvőbetegeinek negyede területen kívüli, ellátásuk felfüggesztése szóba sem jöhet, mivel az a kórház folyamatos szakmai elsorvadását jelentené. A regionális központú, három megye határán, fontos közlekedési folyosók metszéspontjában, ipari környezetben, büntetés-végrehajtási intézmények közelében, elhelyezkedő kórház nem zárkózhat el a területen kívüli betegek ellátásától.

 
Bikali kirándulás PDF Nyomtatás E-mail

Egy kicsit színessé téve a szürke őszi napjainkat, egy kellemes, egynapos kirándulásra invitáljuk Önöket  a "HÍD" Egyesület Idegenforgalmi Klubja nevében Bikalra a Puchner Kastélyszálló és a RENESZÁNSZ ÉLMÉNYBIRTOK megtekintésére 2009. november 28-án (szombaton).

 
Üzletemberek klubja: pályázati tájékoztató PDF Nyomtatás E-mail

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) a "HÍD" Dunaújváros és Környéke Egyesület Üzletemberek Klubjával közösen pályázati tájékoztatót tart 2009. november 24.-én (kedden) 15 órai kezdettel a DKIK Dunaújváros, Latinovits Z. u. 10. szám alatti székházának nagytermében.

 
Gyermek sürgősségi ellátás PDF Nyomtatás E-mail

A dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház földrajzi elhelyezkedését tekintve egy ötven kilométeres átmérőjű kör közepén az egyetlen akut ellátásra és folyamatos sürgősségi ellátásra képes sokszakmás fekvőbeteg-ellátást végző gyógy-intézmény. A kórház egyike azoknak a nagy vonzáskörzettel bíró intézményeknek, amelyek jelentős várossá teszik Dunaújvárost.

 
Meghívó: 2010. Közgyűlés PDF Nyomtatás E-mail

A "HÍD" Dunaújváros és Környéke Egyesület évzáró, évindító közgyűlését
2010. március 29.-én 1600 órai kezdettel tartja a DMJV közgyűlési termében (Dunaújváros, Városháza tér 1.), amelyre tisztelettel meghívjuk Önt.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

6. oldal / 6