Dunaújvárosi közreműködők PDF Nyomtatás E-mail

A gazdaság szereplői, a kisvállalatoktól a nagy szervezetekig, akkor lehetnek tartósan sikeresek, ha képesek gyártmányaikat, technológiájukat, működésüket időnként megújítani, ha a kibontakozást már fékező megoldásokat jobbakkal felcserélni, képesek az innovációra. Érvényes ez az Európai Unió egészére, Magyarországra és szűkebb régiónkra egyaránt. Ezért támogatja mind az unió, mind Magyarország pénzzel is különféle pályázatokkal az innovációs tevékenységet. Az INNOVÁCIÓ-hoz (így nagybetűvel) az immár fél évtizede Baross Gábor nevével fémjelzett pályázati rendszer biztosít érdemleges forrást.

A "HÍD" Dunaújváros és Környéke Egyesület Üzletemberek Klubja, a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács, az M8-Dunahíd Közhasznú Nonprofit Kft. és a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Baross Gábor Pályázati Tájékoztató Nap-ot szerveztek a Dunaújvárosi Főiskola Kerpely Antal Kollégiumában 2009. szeptember 30.-án.
Mi lehet a tekercsek belsejében?

A veszprémi székhelyű Ind. E Automatizálás Kft. a nemesvámosi Rovitech Kft. és a Dunaújvárosi Főiskola eredményesen kidolgozták tekercsekben szállított különféle (szövet, műanyag, papír fém) gyártásba vétel előtti minőség-ellenőrzését. Ez kiterjedt a méret, a súly, az optikai jellemzők, a mechanikai tulajdonságok, az elektromos paraméterek áttekercselés közben végrehajtott folyamatos ellenőrzésére, a mért adatok rögzítésére, az esetleg hibás szakasz(ok) kiiktatására. Dr. Simon Ákos projektvezető vázolta a megtett utat a megoldandó feladat ötletétől a megoldásig, a tekercselő egység kialakításától a hibahely(ek) jelölésén át a dokumentálásig. Tavaly nyújtották be pályázatukat a Közép-dunántúli régió meghirdetett Baross Gábor programjára, a társult két cég és a főiskola elnyert 30 millió forint támogatást, és még tavaly megkötötték a szerződést. Pályázatuk idén szeptemberben zárult. Közös innovációjuk eredménye egy jól használható eszköz, amely ugyan nem szabadalmaztatható, mégis megtestesült benne néhány know-how (ráadásul értékesítési eséllyel) és javult általa különféle gyártmányok minősége.
Innovációért a mi kistérségünkben

Ötletes - és sikeres - pályázatot nyújtott be Innovációs projektfejlesztés témakörben az M8-Dunahíd Közhasznú Nonprofit Kft. a Dunaújvárosi Főiskolával közösen a Közép-dunántúli Régió 2007-ben meghirdetett Baross Gábor Programjához. A megítélt és elnyert támogatás 8 millió forint, amelyhez 0,9 millió forint önrészt kellett társítani. Gajzágó Gergő, az M8-Dunahíd Kft. témafelelős programmenedzsere előadásában ismertette a pályázat céljait (stratégiai cél magas hozzáadott értéket produkáló tevékenységek térségbe telepítésének elősegítése, ezen belül különféle projektet innovációs értékének fejlesztése, az eredményesebb tevékenységet ígérő hálózatba szerveződés elősegítése stb.), a projekt megvalósításának már teljesített és még elvégzendő feladatait. Az Innoprof "Innovációs Projektfejlesztési Folyamatot Támogató Rendszer" néven futó projekt mostanáig összegezhető eredménye: öt együttműködési megállapodás, ötven projektötlet és jelentősnek mondható adatbázis, a helyi főiskola szakértelmének (szakértők, kutatók, laboratóriumok) gyakorlati bekapcsolhatósága az innovációs folyamatokba. Noha nem része az Innoprof pályázati projektnek, kapcsolódik hozzá a térségbeli innovációt "mintegy felkaroló" szerveződés: a tíz éves tapasztalattal bíró M8-Dunahíd Kft. és annak projektmenedzsmentje.

A vállalt feladat egyik része csupán a pályázati feltételek teljesítése a pályázat 2009. év végi zárásáig, másik (fontosabb) része a térségi innováció jövőbeni támogatása. Amibe bele tartozik az innovatív ötletek gyűjtése, az innovációs célú együttműködések segítése és koordinálása, az innovációt segítő adatbázis, mint szolgáltatás elérhetősége és még számos olyan tevékenység, amely elindíthatja, támogathatja a térség vállalkozóinak innováció(k)ban való sikeres részvételét. Minderről bővebb információ a www.acel-hid.hu honlapon található.

A régiónak az idén 603 millió

A két előadást megelőzően Urbán László, a "HÍD" Dunaújváros és Környéke Egyesület Üzletemberek Klubjának elnöke köszöntötte a megjelenteket, szólt a napokkal korábbi közgazdász vándorgyűlésen (Zalakaros) is témát adó világválság hatásairól és annak tükrében fejtegette a tájékoztató nap témáinak aktualitását.

Dr. Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója előadásában ismertette a Baross Gábor nevével fémjelzett pályázati rendszer lényegét, 2005 óta létező rendszerét, az idei évre szóló és a közép-dunántúli régióra vonatkozó feltételrendszerét. A pályázatok révén elnyerhető keretösszeg 603,2 millió forint. Ebből a legnagyobb rész, 344,9 millió forint fordítható K+F célú projektek támogatására; a K+F célú infrastruktúra-fejlesztésekre 108,3 millió forint jut; míg hasonló célú humán fejlesztésekre (kompetencia-fejlesztés) 150 millió forint értékben lehetséges. Részletesen ismertette a támogatható tevékenységeket, az előlegfolyósítás és az elszámolás feltételeit. Bővebb információ a www.kdriu.hu honlapon, a 06.22.514.111 telefonszámon szerezhető.

Cs.Gy.