Gyermek sürgősségi ellátás PDF Nyomtatás E-mail

A dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház földrajzi elhelyezkedését tekintve egy ötven kilométeres átmérőjű kör közepén az egyetlen akut ellátásra és folyamatos sürgősségi ellátásra képes sokszakmás fekvőbeteg-ellátást végző gyógy-intézmény. A kórház egyike azoknak a nagy vonzáskörzettel bíró intézményeknek, amelyek jelentős várossá teszik Dunaújvárost.
Noha a hazai kórházak működésének pénzügyi ellátása (az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozása) országosan - ezen belül Dunaújvárosban is - katasztrofálisan alacsony, felelősségteljes döntést hozott 21 igen szavazattal november 26-i rendkívüli ülésén a város közgyűlése.

A Szent Pantaleon Kórház Nonprofit Kft. idén tavasszal pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség "A sürgősségi ellátás (és ezen belül a gyermek sürgősségi ellátás) fejlesztésének támogatására" címen meghirdetett támogatásra. 2009. május 8.-án Dunaújváros közgyűlése - önrészként - 10 millió forint támogatást szavazott meg városunk pályázatot benyújtó kórháza számára. A kórház vezetői már akkor jelezték, hogy saját erőből kiegészítik az önrészt, ha nagyobb összegű pályázati támogatást sikerül elnyerni (az önrész e pályázatnál a támogatási összeg 10,2%-a).
Idén november 17-én született meg a döntés arról, hogy 201 millió 445 ezer forint támogatást nyert el a dunaújvárosi kórház a meghirdetett célra. Ám az e támogatáshoz tartozó önrész 22 millió 931 ezer forint.
Mivel a kórháznak nem állt rendelkezésére - a sanyarú anyagi helyzet miatt, és mert a következő havi OEP ellátmány csak december 3. után lesz esedékes - az önrész kiegészítéséhez szükséges 12 millió 931 ezer forint, pénzügyi segítségért az önkormányzathoz fordult. A hiánypótlás (az önrész teljes összege biztosításának) végső határideje 2009. december 3.
A közgyűlés 21 támogató szavazattal egyhangúlag megszavazta a kórház soron kívüli támogatásáról szóló sürgősségi előterjesztés napirendre vételét, majd ugyanilyen támogatási aránnyal megszavazta a kórház által kért 12,931 millió forint soron kívüli folyósítását: visszatérítendő támogatásként. A közgyűlés által jóváhagyott szerződés szerint a fenti összeget a kórház 2009. december 20-ig fizeti vissza az önkormányzatnak.
A pályázat teljes összege (támogatás+önrész) 224 millió 376 ezer forint. A pénz döntő hányada (213,6 millió forint) a gyermek sürgősségi ellátás műszerbeszerzéseire, kisebb részben a szükséges épületrész átalakításra fordítható.
A gyors önkormányzati döntés eredményeként nem csak a felnőttek, hanem kifejezetten a gyermekek sürgősségi ellátásának centrumává is válik Dunaújváros az ország közepén, mintegy ötven kilométer sugarú kör középpontjában. Ebbe a körbe tartozik - a Pentele híd révén - nem kevés, a Duna túlpartján levő település is.