Akiket támogatott a Szinergia Közalapítvány PDF Nyomtatás E-mail

A Kistérségi Szinergia Közalapítvány (amelyet hat éve alapított Nagyvenyim Önkormányzata más szervezetekkel, önkormányzatokkal közösen) a közjó és ezen belül a térségi együttműködés érdekében hirdetett és vállalt gesztor-szerepet. Immár 6. éve.

Tavaly nyolc projekt megvalósításához nyújtott támogatást a közalapítvány (összesen 2 millió 160 ezer forintot) továbbá 21 rendezvényhez pedig száz-százezer forint támogatást nyújtott. Utóbbiaknál (is) alapvető feltétel volt a kettő, vagy több régióbeli szervezet (önkormányzat) részvétele. Régión e vonatkozásban Dunaújváros és a környékbeli települések értendők, így az Adonyi Kistérséghez tartozó illetve a Duna bal partján levő települések is.

A Dunaújvárosi kereskedelmi és Iparkamara tanácstermében 2010 május 18-án adtak számot a támogatott szervezetek munkájukról, eredményeikről.

Dr. Kálmán András dunaújvárosi polgármester köszöntőjét követően a közalapítvány kuratóriumi titkára, Rohonczi Sándor foglalta össze, hogy mit ért el hat esztendő alatt a Szinergia Közalapítvány, mi jellemezte a 2009. évi pályázatokat, milyen célokat támogatott a kuratórium. Tájékoztatójának sajnálatos megjegyzése volt, hogy a projektek- és rendezvények támogatását kérő pályázatokkal ellentétben egyetlen kamattámogatásra irányuló pályázatot sem nyújtottak be a térség kisvállalkozói.

A 2010. évi Szinergia Nap keretében a támogatott szervezetek vezetői, munkatársai kis előadás keretében adtak számot arról, hogy miként erősítették az összetartozás élményét, például közösen rendezett falunap (Apostag, Daruszentmiklós, Nagykarácsony, Nagyvenyim), hallé főző fesztivál (Kisapostag), szüreti felvonulás és bál (Baracs), sütőverseny (Kulcs), egész napos programot megkoronázó falusi tűzijáték (Mezőfalva), Raáb Ervin művészeti alkotótábor (Rácalmás) stb. keretében. Péter Domokos térségi Jóga és Pilates találkozóról szóló beszámolójából az érdeklődők többek között megtudhatták, hogy a jóga Magyarországon sehová nem sorolt személyiségfejlesztő tevékenység, ami hivatalosan se nem sport, se nem kultúra. Mégis viszonylag sok híve és gyakorlója van, akik a környékbeli településeken kívül még Székesfehérvárról is eljöttek a találkozóra és annak programjaira. Figyelmet érdemlő (és a közalapítvány által felkarolt), öntevékeny humán-vezetői, illetve pedagógus-továbbképzés helyszíne volt Dunaújváros. Egyrészt a térség intézményvezetőit – akik nem jogászok és nem közgazdászok – készítették fel a mindennapi gyakorlatukban előforduló jogi és gazdasági ismeretekre, másrészt a pedagógusokat a megváltozott pedagógus-szerep követelményeire. Mihalekné Bartók Mária utóbbi előadásában világossá tette mindannyiunk előtt, hogy mennyire más az internet világában, a mai információ-zuhatagban felkelteni a tanítványok érdeklődését és maradandó orientációt nyújtani, mint akárcsak tíz-tizenöt évvel ezelőtt. 41 dunaújvárosi és 35 környékbeli (köztük a Duna túloldaláról érkezett) pedagógus kapott – nem akármilyen – útravalót további munkájához.

A Dunaújvárosi Kistérség, de elsősorban Nagykarácsony dédelgetett turisztikai terve a karácsony névhez kapcsolódóan attraktív Mikulásfalva kiépítése. E terv részeként tervezi a község évente Mikulásfesztivál megszervezését. Scheier Zsolt, Nagykarácsony polgármestere e projekt részleteibe avatta be az érdeklődőket, azt is említve, hogy a helyi lakosságot igyekeznek bevonni és helyi termékek (ajándéktárgyak, termények) árusítását is meg kívánják szervezni. A nagykarácsonyi törekvésekre (is) ráerősített Kovács István (Mikulásnagykövet), az Országos Mikulásfutás megszervezője, aki tevékenységével elsősorban a sportot és a természetet igyekszik megszerettetni a gyermekekkel.

Számos előadás a helyi ismeretterjesztés, értékmenés és közösségépítés egyedi szintéziséről is szólt. Kiemelendő közülük a baracsi „Természet-Ember-Hagyomány” értékőrző Egyesület létrehozása és kezdő tevékenysége, a vízből mentés rácalmási oktatóprogramja, a Népdalkörök (baracsi) Találkozója, a Hétköznapi Hősök Ifjúsági Egyesület által megszervezett Térségi Társasjáték Találkozó.

Kakukktojásnak tetszhet ebben a felsorolásban a Színházi nevelési program, holott nagyon is jól illeszkedik a térségi közösségépítés témakörei közé. Szabóné Lőrincz Ilona érdekes, ám tömör előadása jól érzékeltette: mennyire fontos a fiatalok kulturált, színházértő felnőtté nevelése.

Cs. Gy.