Két előadás a V0-ról a „HÍD” Egyesület közgyűlésén PDF Nyomtatás E-mail

A „HÍD” Egyesület elnöksége és választmánya együttes ülést tartott 2012-05-06-án, amelynek témája az esedékes évzáró, évindító egyesületi közgyűlés megszervezése volt. A közgyűlés megcélzott (a folyamatban levő egyeztetések miatt még nem végleges) dátuma május 29. Az egyesületi közgyűlésen – kitekintésként – két előadás szól a tervezett V0 vasútfejlesztésről, ami Dunaújváros térsége számára is fontos lehet.

Rauf Pál elnök köszöntője után Rohonczi Sándor ügyvivő tájékoztatta a megjelenteket a szervezet tavalyi munkájának, eredményeinek, gazdálkodásának összegezéséről és idei terveiről, amelyeket a vezetőség a közgyűlés elé terjeszt.

Említést érdemel az egyesületnek az a – most esedékes közgyűlést is érdekesebbé tevő – hagyománya és gyakorlata, hogy hozzáértő előadókat hív meg olyan országos tervek ismertetésére, amelyekhez eséllyel kapcsolódhatnak a térség fejlesztési törekvései. Így volt ez számos alkalommal a Pentele-híd építése, illetve a rá vonatkozó döntés meghozatala előtti időben. Ezúttal a V0 vasútvonal az az országos terv, amellyel kapcsolatosan hallatni szeretné véleményét a „HÍD” Egyesület. E téma helyi „beágyazódását” ezúttal két előadás segíti. Köller László, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ főosztályvezetője a magyar vasúthálózat-fejlesztés aktuális kérdései különös tekintettel a V0 vasútvonalra címmel tart előadást az egyesület közgyűlésén, míg Bíró Koppány Ajtony, a Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének főtitkára (aki a fehérvári Logisztár Kft. ügyvezetője) a V0 vasútvonal előkészítő anyagainak előkészítésére irányuló Európai Uniós pályázat végrehajtásának állása.

A tervezett V0 vasútvonal az M0 körgyűrű alteregója. Amíg az M0 tehermentesíti a Budapestet az átmenő gépkocsi és kamionforgalom tetemes hányadától, addig a vasúti szállítás a főváros rendező pályaudvarait és egyetlen kétvágányú vasúti hídját terheli.

Rohonczi Sándor megemlítette, hogy a folyamatban levő millió eurós nagyságrendű uniós pályázat döntés-előkészítő anyag a kormány számára néhány, a Dunán átvezető nyomvonal alternatíva költségeinek és egyéb szempontoknak az összevetésével. Ez a munka várhatóan idén őszre készül el, addig lenne célszerű „hallatnia hangját” a V0 megvalósításában érdekelt dunaújvárosi térségnek is. Ezért tervezi a „HÍD” Egyesület egy vasútfejlesztési logisztikai konferencia megszervezését, amely fel tudja sorakoztatni az érveket egy Dunaújváros és térsége számára előnyös nyomvonal preferálása mellett.

Az elnökség és választmány ülésén Rohonczi Sándor előterjesztette a „HÍD” Egyesület plakettjével és elismerő oklevelével kitüntetni javasoltak személyét, Szabó Imre, az ellenőrző bizottság elnöke ismertette a közgyűlés elé terjesztendő beszámolóját, Schreiner Béla pedig a tagfelvételt kérők névsorát. Az egyesületnek jelenleg 242 tagja van (a Marketing klub tagjaival együtt).

(csgy)