Folytatódik Mezőfalva, Baracs, Kisapostag, Nagyvenyim csatorna-beruházása. PDF Nyomtatás E-mail

A dunaújvárosi kistérség infrastruktúra hálózatában mindmáig hiányzó láncszem a négy település csak félig elkészült csatornaberuházása. Amit orvosol rövidesen egy pályázatnyertes projekt. Még az első kapavágás előtt két közreműködővel aláírták a megállapodást.

Fél évtizede már, hogy elkészült négy mezőföldi település, Baracs, Kisapostag, Mezőfalva és Nagyvenyim közös szennyvíz-beruházásának első üteme. Ennek keretében megépült többek között a falvak közötti gerincvezeték és a Dunaújvároshoz kapcsolódó hálózat-rész, amelyen keresztül eljut a dunaújvárosi tisztítóműbe a térségben összegyűlő szennyvíz. De nem épült ki a teljes hálózat, a négy község lakóinak fele-kétharmada nélkülözni volt kénytelen a szennyvízelvezetés kényelmét és előnyeit. Bizonytalan ideig.

Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere (aki a „HÍD” Egyesület önkormányzati klubjának elnöki tisztét is betölti), állt az élére a mindmáig csak remélt második ütem megszervezésének, aláírta kis ünnepi összejövetel keretében a két nyertes pályázóval, nevezetesen a dunaújvárosi M8-DUNAHÍD Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Rohonczi Sándorral és a budapesti székhelyű Perfektum Projekt Kft. ügyvezető igazgatójával, Czeglédi Gergővel a közel 3 milliárd forint értékű projekt (a lakosság által rég várt második ütem) PR, illetőleg projektmenedzseri feladataira vonatkozó megbízási szerződést.

Az előzményekhez tartozik, hogy Mezőfalva nagyközség vállalta a gesztori teendőket a második, befejező ütem pályázatának sikerre vitele érdekében. Márok Csaba a másik három község polgármestere, Várai Róbert (Baracs), Schreiner Béla (Kisapostag), Szabóné Lőrincz Ilona (Nagyvenyim), jegyzők, és a két nyertes cég képviselőinek a jelenlétében mondott köszönetet mind a négy település képviselő testületének azért, hogy mind a lakossággal, mind egymással együttműködve elkészítették a szükséges dokumentumokat. Kiemelte, hogy nagyon bonyolult folyamat, amin eddig sikerült túljutni. A tavaly aláírt támogatási szerződés 2 milliárd 333 millió forint nettó költségvetést hagyott jóvá, amelyből a támogatás összege 1 milliárd 854 millió forint. A közbeszerzésre előkészített anyagot jóváhagyta a négy érdekelt település tanácsa, elindult a közbeszerzési folyamat, és már csak a pályázat hivatalos közreműködő szervezetének, az Energiaközpont Nonprofit Kft.-nek kell jóváhagynia a kivitelezői dokumentációt. Mindez azt jelenti, hogy körülbelül 3 hónap múlva megtörténhet az első kapavágás, azaz megkezdődhet a kivitelezés.

(csgy)