Idegenforgalom, megemlékezés, tervezgetés és reptér PDF Nyomtatás E-mail

 

A „HÍD” Egyesület Idegenforgalmi Klubja megemlékezésre hívta Barányi Albert sírjához az egyesületi tagokat, Barányi Albert tisztelőit az idegenforgalmi klub néhai vezetője halálának évfordulóján.
Barányi Albert szenvedélyesen hitt abban, hogy Dunaújvárosnak méltó helyet kell elfoglalnia az idegenforgalom kínálatában.

Közgyűlési képviselőként, valamint a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara titkáraként sokat tett azért, hogy megalakulhasson a Kistérségi Idegenforgalmi és Tourinform iroda az egykori IBUSZ iroda helyén. Barányi Albert a „HÍD” Egyesület Idegenforgalmi Klubjának aktív vezetőjeként is felkarolta a dunaújvárosi és térségbeli idegenforgalom ügyét. Haláláig. Eltávozásának egy éves évfordulóján sírjánál gyertyagyújtással emlékeztek meg róla tisztelői, klubtársai.
A megemlékezés kötetlen beszélgetéssel folytatódott a Campus étterem különtermében, ahol a „HÍD” Egyesület Idegenforgalmi Klubja a Dunaújváros és Térsége Turisztikai Egyesülettel
közösen szakmai klubdélután keretében áttekintette a helyi idegenforgalom aktuális kérdéseit. Dr. Bocsi Andrea, az idegenforgalmi klub titkára kötetlen „szakmázás” keretében szólt az első félévben tervezett programokról. Február 21-én, az idegenforgalom világnapján egy szakmai (dunaújvárosi) idegenvezetés vonzó esemény lehet, amelyen részt vehetnek az érdeklődők. Az idei utazás kiállítást március végén, április elején szervezik meg Budapesten. Ennek szakmai napja is program lehet a „HÍD Egyesület, illetve a klub érdeklődő tagjai számára. Egy harmadik tervezett esemény a klub égisze alatti részvétel az immár hagyományos Parázs Varázs rendezvényen.
Részt vett a szakmai klubdélutánon Várai Róbert, Baracs polgármestere, aki a közös gondolkodásba bekapcsolódva ecsetelte a 2004-ben Baracs és Kisapostag tulajdonába adott 110 hektár területű sportrepülőtér mai állapotát. Azzal a céllal, hogy felhívja a klub és mindenki más figyelmét a kellő propaganda híján jórészt kiaknázatlan lehetőségekre, amelyek az idegenforgalom szolgálatába állíthatók.
A kisapostaginak (esetleg dunaújvárosinak) nevezett repülőtér területének döntő része, 107 hektár, Baracs közigazgatási területén van, mindössze 3 hektár a kisapostagi területrész. Ám az épületek, infrastruktúra ott összpontosul. A repülőtér üzemeltetője a repülőklub a 2019-ig szóló (a sportcélú hasznosítást előíró) szerződés szerint. Ám addig nagyon leromlik a létesítmények állaga, ha nem sikerül addig befektetőt, vagy plusz anyagi forrást találni. A két község ezt vállalni nem tudja, a repülőklub sem. Ám azért, hogy kimozduljon a holtpontról a repülőtér ügye, létrehoztak egy 9 tagú fejlesztési bizottságot, amelyben hárman-hárman képviselik a repülőklubot és a két települést. Várai Róbert a jelen helyzetben fontosnak tartja, hogy megfelelő publicitást kapjanak mindazok a szolgáltatások, (sétarepülés, légi fényképezés, sárkányrepülők fel- és leszállása, ejtőernyős ugrás és versenyek, kis repülőgépek fogadása, kiszolgálása és sok más lehetőség) amelyeket itt, az ország közepén, Dunaújváros közelében a folyamatosan üzemelő sportrepülőtér nyújtani tud. Mivel a terület óriási, egy-egy napon (a repülést addig szüneteltetve) tömegrendezvényeknek is helyet adhat a repülőtér. Júniusra repülőnap szervezését is tervezik. A lényeg, hogy minél inkább helyet kapjon a köztudatban mindaz a lehetőség és kínálat, ami a térség kincse és amit jobban ki kellene/lehetne használni.
(csgy)