Új képzés a Dunaújvárosi Főiskolán PDF Nyomtatás E-mail

Jelentős középváros Magyarország közepén - négy régióterület határának közelében -  Dunaújváros. A megyei jogú város egyik meghatározó intézménye, a Dunaújvárosi Főiskola két féléves gumiipari szakmérnöki képzést indított 2009. február 21.-én. A keresztféléves szemeszter indítását megelőző napon Lee Sang Il, a Hankook Tire ügyvezető igazgatója, dr. Szántó Jenő, a Főiskola oktatási rektor-helyettese, Bányai Tibor, a Hankook humán menedzsere, dr. Farkas Péter, a Főiskola Anyagtudományi és Kohászati Intézetének docense, Roy Katalin, a Hankook pr-menedzsere és Lak Gyöngyi, a főiskola kommunikációs igazgatója sajtótájékoztató keretében ismertették az új képzés jelentőségét, elindításának előzményeit és lebonyolításának részleteit.
Gumiipari szakmérnökök lesznek

A két féléves posztgraduális főiskolai képzés célja, hogy az itt megszerzett új diplomát birtokoló szakemberek képesek legyenek a termelő vállalatoknál gumi- és abroncsgyártással összefüggő feladatok ellátására, így például minőségfejlesztés, -tervezés, -irányítás, -szabályozás, -ellenőrzés megoldására, továbbá rendelkezzenek azokkal a gumiipari műszaki technológiai ismeretekkel, amelyek szükségesek egy vállalati technológia-rendszer kiépítéséhez, működtetéséhez, vagy azok fejlesztéséhez - foglalta össze az új szemeszter lényegét dr. Farkas Péter.
Fehér foltok a szakképzésben

Lee Sang Il elsősorban azt emelte ki, hogy a Hankook óriáscég vezetői a legmagasabb szinten döntöttek arról, hogy Magyarországon és ezen belül a Dunaújvárosi Főiskolán beruháznak az elindított képzésbe. Bányai Tibor a részletekről szólva említést tett egy nemrég tartott, a szakképzési stratégiával foglalkozó konferencián hangoztatott követelményről, amelyet eme lépéssel Dunaújváros teljesít, nevezetesen a eleget tesz a gyorsreagálású felnőttképzés elvárásának. Az iparnak ilyen és hasonló fogadókészségre van igénye. Megemlítette továbbá, hogy a Hankook dunaújvárosi-rácalmási gyárában mintegy 15 olyan szakmát gyakorolnak alkalmazottaik, amelyek ma jogi értelemben nem számítanak OKJ-s szakmának, azaz van fehér folt a szakképzés területén. A Hankooknak a gumiabroncs-gyártás területén szüksége lenne szakmunkásképzésre is, egyetemi képzésre is a most elindított felnőttképzés mellett, amely - megjegyezte - olyan diplomát ad, amit Európa-szerte elismernek.
Mérföldkő a főiskola számára

A Dunaújvárosi Főiskola számára ugyancsak rendkívül fontos a Hankook céggel kialakított és elindított együttműködés, amit "mérföldkő"-ként jelölt meg dr. Szántó Jenő. Ez a posztgraduális (korábban megszerzett diplomára épülő, azt kiegészítő) két féléves képzés reményei szerint akár három-négyszer ismétlődhet, amíg telítődik a Hankook szakember szükséglete, majd pár év szünet beiktatásával tovább folytatható, akár más gumiipari cégek szakember-igényeit is figyelembe véve.

A Dunaújvárosi Főiskola Anyagtudományi és Kohászati Intézete számára azért jelentős a Hankookkal kötött együttműködés, mert a korábbi kohómérnök-fakultás helyébe anyagmérnök képzés lépett ugyan, ám az mindeddig egysíkú (a fémfeldolgozásra fókuszáló) maradt. A gumiipar révén az anyagtudomány új ága "költözhet" a tanszékre, amely a főiskola irányítóinak reménye szerint majd kiegészülhet polimerekkel, kerámiákkal, kompozitokkal, nanotechnológiával is.
Ezúttal a Hankook finanszírozza

A gumiipari technológiai szakmérnök-képzéshez visszatérve a tájékoztatón elmondták, hogy a most elindított, két féléves képzés 60 kredit pontot fog érni. A félévenként 120 órát jelentő foglalkozásokat szombatonként tartják. A képzés elméleti része a főiskolán történik. Ennek (a szakmai törzsanyaghoz tartozó) elméleti tárgyai: alkalmazott informatika, statisztika, minőségirányítás, polimer-kémia, polimer-fizika. A differenciált szakmai törzsanyag tárgyai: gumiipari alapanyagok, gumiipari gépek, gumiipari vizsgálatok, gumiipari biztonságtechnika. Mindezeket olyan szabadon választható tárgyak egészítik ki, mint például környezetmérnöki ismeretek, kémiai technológiák, terepen mozgó járművek gumi-szerelvényeire vonatkozó ismeretek. A Főiskolán végzik a hallgatók az alapvető kémiai méréseket is, míg a gyakorlati foglalkozások helyszíne a Hankook, a cég biztosítja a gyakorlati foglalkozások oktatóit is. A két féléves képzés szakdolgozat elkészítésével zárul, amely a Hankook gyárához kapcsolódik, illetve ha (majd) más gumiabroncsgyártó cégtől érkeznek hallgatók, a szakdolgozat az ottani gyártástechnológiára lesz építhető. A végzettek szakmérnöki oklevelet kapnak.

A 2009. február 21.-én kezdett szemeszterre tíz hallgató iratkozott be, mind a Hankook dolgozói, mindegyiküknek a (félévenként 150 ezer forint összegű) tandíját a Hankook állja.

Egy kérdésre válaszolva a tájékoztató résztvevői elmondták: a képzés önköltséges (tíz fő esetén nullszaldós) megfelelő előképzettséggel arra bárki jelentkezhet. Az iparágon belüli konkurenciát figyelembe véve féltett szakmai titkok nem szerepelnek a képzés tematikájában.

Cs. Gy.