Idehozhatjuk a legjobb gyakorlatokat PDF Nyomtatás E-mail

Dunaújváros fejlődésének, fejlesztésének egyik igen fontos, a város jövőjét tekintve ígéretes eleme a vízi szállítás a hozzá kapcsolódó, kapcsolható logisztikai tevékenységgel együtt. Ezért fontos a régóta tervezett déli kikötő megépítése.

A déli, közforgalmú kikötőért (DaHar) című írásunkban nemrég beszámoltunk arról, hogy városunk  vezető partnerként vesz részt abban a kétfordulós pályázatban, amelynek célja az európai uniós kikötőfejlesztések összehangolása.

A fent említett pályázatban közreműködő szakértő cég, a HBH Euroconsulting Kft. Ez a cég a közelmúltban egy új uniós pályázati lehetőségre hívta fel önkormányzatunk illetékeseinek a figyelmét; amelyet  az unióban "Waterways Forward" (a folyami vizek menti települések fejlesztéséért) címen hirdetették meg.

A "Waterways Forward" pályázat kiíróinak célja a folyami vizek integrált, fenntartható és konszenzuson alapuló fejlesztése az európai partnerek tudás- és tapasztalatcseréjére is alapozva. El kívánják terjeszteni e téren a "legjobb gyakorlatokat" (best practices), amelyeket a partnerországok alkalmazhatnak.

A "Waterways Forward" pályázati projekt három tématerületre fókuszál: 1. A folyami vizekhez szerveződő gazdasági tevékenységek, lehetőségek támogatása, a szektorok közötti együttműködés, az érdeklődés felkeltése új üzleti lehetőségek iránt. 2. A folyami vizek többcélú használata (szállítás, közlekedés, sport, egyéb) és a funkciók közötti egyensúly megteremtése. 3. A folyami vizek környezetvédelmi szempontú vizsgálata és megoldások keresése a klímaváltozás kihívásaira.

A pályázathoz Dél-Hollandia Régió vezető partnersége mellett eddig angol, belga, finn, francia, ír, lengyel, lett, magyar, német, norvég, olasz, román. spanyol, svéd, szervezetek csatlakoztak.

A pályázat benyújtásának határideje 2009. január 30. Nyertes pályázatokra vonatkozóan a projekt kezdési ideje 2009. novembere, a megvalósítás időtartama 36 hónap. A projekt teljes költségvetése 2,8-3 millió euró, amely körülbelül 17-19 részt vevő partner között oszlik meg, így az egy partnerre jutó, három évre elosztandó, költség 80-100 ezer euró körül lesz. A költségek 85%-át a pályázat keretében az unió állja, a részt vevő partnernek, így Dunaújváros önkormányzatának is 5 ezer eurós (kb. 1,3 millió forint) önrészt kell bevállalnia 10% nemzeti társfinanszírozás mellett, ha nyer a pályázaton. A pályázat előkészítéséhez partnerenként 1000 euró a hozzájárulás, amit csak nem nyertes pályázat esetén kell térítenie a részes partnernek.

Dunaújváros közgyűlése 2009. január 22-én egyhangúlag támogatta városunk részvételét a "Waterways Forward" pályázaton.

A történet háttérmagyarázatához tartozik, hogy egy holland cég, nevezetesen a Grants Europe kapott megbízást a Dél-Hollandia Régió egy pályázatnyertes projektjének további munkáira, azzal is kiegészítve, hogy bővítse ki a részt vevő partnerek körét. Mivel a HBH Euroconsulting hollandiai partnere a Grants Europe, kézenfekvőnek tűnt, hogy magyarországi partnernek épp Dunaújvárost javasolta, hiszen városunk vállalt vezető partneri szerepet a DaHar projektben.

Cs. Gy.