Budapesti konferencia PDF Nyomtatás E-mail

Ha a kitűnő közlekedési csomópont szerepét is betöltő ausztriai Graz városától a 47. földrajzi szélesség fok mentén kelet felé haladunk, az alábbi városokat ejtjük útba: Szentgotthárd – Veszprém – Székesfehérvár – Dunaújváros – Kecskemét – Szolnok – Berettyóujfalu – Nagyvárad (Oradea) – Kolozsvár (Cluj-Napoca) – Iasi – Kisinyov (Chisnau).

Ennek az elképzelt útvonalnak egyes szakaszai ma is jelentős forgalmat bonyolítanak le, más részei, például a Budapestet tehermentesítő, a képzeletbeli közlekedési tengelyt nagyteljesítményű gyorsforgalmi úttá változtató Veszprém – Szolnok közötti közvetlen összeköttetés és fő műtárgya, a dunaújvárosi Duna-híd hiányzik. A kormány már döntött /2117/1999 Kr./ a Rábafüzes – Veszprém – Szolnok – Eger között gyorsforgalmi összeköttetést biztosító, tervezett M8-as út rövid (6-os 51-es utak közötti) szakasza és a dunaújvárosi Duna-híd megépítéséről. Ha elkészül, katalizátor szerepet fog betölteni a 47 szélességi fok sávjában haladó gyorsforgalmi út mielőbbi elkészülésében.

Nemzetközi jelentősége is van annak, hogy mikorra lehet készen ez a több országot összekötő közlekedési folyosó. Erről tanácskozik Budapesten 2001. május 14-én a Corinthia Aquincum Hotelben (Árpád fejedelem útja 94.) egy nemzetközi konferencia 9 órai kezdettel. Rendezői: Közlekedési és Vízügyi Minisztérium, Közlekedéstudományi Egyesület, Közép-Dunántúli Regionális Területfejlesztési Tanács, 8-as Főút Térségfejlesztési Tanács, Dunaújváros megyei jogú város, M8-Kerekasztal, HÍD Dunaújváros és Környéke Egyesület, M8-Dunahíd Kft.

A konferencia témájáról, a megnevezett közlekedési folyosó TINA- (Transport Infrastrukture Needs Assesment - nemzetközi folyosókat összekötő utak az EU csatlakozásra váró országokban) útvonallá kijelöléséről, térségfejlesztő hatásairól, határainkon túli fogadtatásáról külföldi és hazai elismert szakemberek fejtik ki véleményüket.

Fővédnök: dr. Fónagy János miniszter (KöVíM).

A tanácskozás előadói: Axel Badrichani EU project-menedzser; Helmut Adelsberger, a TINA Közép-Európai Albizottságának vezetője; a román közlekedési minisztérium főosztályvezetője, Balsay István, az Országgyűlés Területfejlesztési Bizottságának elnöke; dr. Horváth Balázs országgyűlési képviselő, a 8-as út Térségfejlesztési Tanács elnöke; Búsi Lajos országgyűlési képviselő, a Jász-Nagykun-Szolnok megye közgyűlési elnöke, Tóth László vezérigazgató (Dunaferr Rt.) dr. Szegvári Péter, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, dr. Ruppert László helyettes államtitkár, (KöVíM); Regős Szilveszter főosztályvezető (KöVíM); Hamarné Szabó Mária főosztályvezető (UKIG); Molnár László Aurél főtanácsos (KöVíM). A konferencia levezető elnöke Kálnoki Kis Sándor (Közlekedéstudományi Egyesület). A tanácskozást dr. Kálmán András, Dunaújváros polgármestere nyitja meg, zárszót dr. Dorkota Lajos dunaújvárosi országgyűlési képviselő mond.

A nemzetközi tanácskozás 15 órakor sajtótájékoztatóval zárul.